📢 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, 2023 Türkiye Fintek Rehberi’ni (“Rehber”) yayımladı.
Görsel olarak okuyucu dostu olan bu Rehber’de, fintek piyasasına ve bu piyasadaki regülasyonlarla dair önemli bilgiler yer alıyor.
📈 Finansal teknolojiler, Finans Ofisi’nin öncelikli çalışma alanlarındandır.
📈Türkiye fintek sektöründe Şubat 2023 itibarıyla 637 aktif fintek girişimi bulunmaktadır. Pasif şirket sayısı 102’dir. Ödemeler dikeyinde 255, merkeziyetsiz finans dikeyinde 92 ve bankacılık teknolojileri dikeyinde 91 aktif fintek şirketi vardır.
📈2022 yılında, Türkiye fintek sektörü 34 yatırım anlaşmasıyla yaklaşık 90 milyon Dolar yatırım almıştır. En çok yatırım alan diğer sektörler: oyun, yapay zeka, SaaS, e-ticaret.
📈Türkiye’de finteklere yatırım yapan başlıca şirketler: Revo Capital, Finberg, Alesta Yatırım, Earlybird Digital East, IFC, Boğaziçi Ventures, Collective sPARK, RE-PIE.
📈Türkiye fintek ekosisteminde fintekler için yatırıma ulaşma süresi ortalama 19 aydır.
📈Türkiye fintek ekosisteminde yatırım alan finteklerin hayatta kalma oranı yaklaşık %95’tir. 225 fintek yatırımcısının 175’i yerli, 50’si yabancıdır.
📈Türkiye fintek ekosistemindeki fintekler; (i) doğrudan düzenlemeye tabi olan, (ii) dolaylı düzenlemeye tabi olan (arayüz sağlayıcı, destek hizmet kuruluşu, yemek kartı kuruluşu) ve (iii) düzenlemeye tabi olmayan fintekler olarak üçe ayrılmaktadır. Düzenlemeye tabi olmayanlar Rehber kapsamı dışında tutulmuştur.
📈Rehber’de; fintek iş modellerine; yetkili, düzenleyici ve denetleyici kurum ve kuruluşlara dair açıklamalara, sektörel düzenlemelere, sektördeki birlik ve topluluklara, teşvik ve desteklere ilişkin önemli bilgilere de yer verilmiştir.
Rehber, ilgilenenler ve daha fazla bilgi edinmek isteyenler için erişim kolaylığı sağlamak adına aşağıdadır;